Produkcja pieczarek w Polsce ma się dobrze. Jak podaje Polski Instytut Ekonomiczny, jesteśmy największym liderem produkcji tych grzybów w Europie i jednym z liderów na świecie. Co ciekawe, jednocześnie nasze krajowe spożycie pieczarek jest jednym z najniższych w UE.
Produkcja pieczarek hitem eksportowym
Z danych Polskiego instytutu Ekonomicznego wynika, że ponad 70 proc. produkcji pieczarek w Polsce trafia na eksport, zwłaszcza na rynki krajów europejskich. W “Tygodniku Gospodarczym PIE” możemy przeczytać, że krajowa produkcja pieczarek jest “hitem eksportowym”. Co roku eksport tych grzybów do krajów UE wzrasta.
Od kiedy Polska przystąpiła do UE, produkcja pieczarek ma się nadzwyczaj dobrze. W 2004 r. eksport grzybów miał wartość “tylko” 101 mln euro. W 2018 r. wartość eksportu pieczarek wynosiła już 354,5 mln euro i w sumie był to eksport o wadze 236 tys. ton.
Spożycie krajowe niskie
Najwięcej pieczarek eksportujemy do Niemiec, Francji, Danii i Wielkiej Brytanii. W sumie Polsce przypada udział 50,1 proc. wśród eksporterów tych grzybów w UE. Tym bardziej zaskakujący jest fakt, że Polscy jedzą je raczej niechętnie. Statystyczny Polak je tych grzybów mniej niż 2,5 kg rocznie, a spożycie to jest jednym z najniższych w Europie.
Źródło: PAP
Zobacz też: Polacy oczekują większych wynagrodzeń