Sieć fast foodów KFC pracuje nad nową, rewolucyjną metodą pozyskiwania swoich kultowych kurczaków w panierce. Mięso powstanie dzięki wykorzystaniu technologii 3D, z komórek drobiowych i roślinnych. Firma pracuje nad tym z technologicznym startupem 3D Bioprinting Solutions.
Sprawdź też: Karta na odcisk palca? BNP Paribas testuje nowe rozwiązanie
KFC wydrukuje kurczaki
Jak możemy przeczytać w The Verge, popularna sieć fast foodów pracuje nad stworzeniem pierwszych na świecie nuggetsów wytworzonych laboratoryjnie. Mięso powstanie za pomocą technologii 3D. Według planów powstanie z komórek drobiowych i roślinnych. KFC zamierza podać je w swojej kultowej panierce i jak twierdzi, kurczaki będą smakować tak samo jak te od żywych zwierząt. Niemniej, nie będą to kurczaki wegetariańskie. Chociaż wytworzone laboratoryjnie, wciąż będą z mięsa.
Dzięki nowemu sposobowi pozyskiwania kurczaków KFC ograniczy szkodliwe dla środowiska skutki produkcji mięsa. Zmniejszy także emisję gazów cieplarnianych. Niewątpliwie może też zmienić spojrzenie fast foodów na przygotowanie mięsnych dań.
Sieć realizuje projekt przy współpracy z rosyjskim startupem technologicznym 3D Bioprinting Solutions. Według zapowiedzi pierwsze kurczaki wydrukowane w 3D będą dostępne już w tym roku, w Rosji.
– W przyszłości szybki rozwój takich technologii pozwoli nam uczynić produkty mięsne drukowane w 3D bardziej dostępnymi i mamy nadzieję, że technologia stworzona w wyniku współpracy z KFC pomoże przyspieszyć wprowadzanie na rynek komórkowych produktów mięsnych w sklepie – komentuje rosyjski startup.